Tuinsmakelijk!

Vera Greutink

Naar mijn mening het beste en meest toegankelijke boek over spitten/niet spitten, tuinbedden, mulchen (de zg permacultuur moestuinen) gebaseerd op jarenlange ervaring onder Nederlandse omstandigheden.

Jac Claasen

 

Dit zegt de schrijfster over haar boek

In dit boek heb ik mijn ervaringen van 15 jaar permacultuurtuinieren gebundeld.  Ik beschrijf talloze technieken en concrete voorbeelden die het mogelijk maken om op de meest uiteenlopende plekken iets eetbaars te telen. Je leest over tuinieren zonder spitten, verschillende mulchmaterialen en het slim beplanten van moestuinbedden voor een zo groot mogelijke opbrengst. Ik schrijf over het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen zoals vliesdoeken en koude bak, die het mogelijk maken om het teeltseizoen te verlengen.

In het gedeelte over de eetbare bostuin lees je over fruitbomen, struiken, vaste groentes en eetbare bodembedekkers (bekende en minder bekende), van appels tot persimoenen en van asperges tot eeuwige moeskool en hosta's.

Ik ga in op de verschillende functies die planten kunnen invullen en hoe je ze kunt combineren tot productieve, mooie en zorgeloze tuinen.


Recensie

Bij het lezen van de meeste boeken over permacultuur krijg ik steevast het gevoel dat ik minstens 40 uur per week flink moet zwoegen en zweten om een groot stuk grond om te toveren tot een ecologisch, holistisch permacultuurparadijs. En ondanks dat je meewerkt met de natuur, waardoor het makkelijker zou zijn, zie ik mezelf alleen vijvers graven, heuvels aanleggen, aardbeientorens bouwen en kruidenspiralen construeren. In zo'n tuin staan enkel vaste eetbare planten. Geen zoete erwtjes of mals snijbiet. Geen plekje om te zitten en al helemaal geen tijd om uren in het gras te liggen Tuinsmakelijk!, het boek van Vera Greutink over permacultuur is gelukkig totaal anders! En hoe ga ik je nu vertellen.

 

 

Vera  in haar Moestuin


Jaren van experimenteren op een balkon, achtertuin en een volkstuin vormen de basis van dit boek. Vera deelt enthousiast haar kennis over permacultuur. Het resultaat is een praktisch en prettig geschreven handleiding waarmee je permacultuur zelf kunt toepassen. Of je nu tuiniert in potten, moes- of bostuin. Ja je leest het goed. Permacultuur kun je ook toepassen in pot met vaste eetbare planten, voorzien van een mulchlaagje en zelfgemaakt bokashi-compost!

 

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken en ik vertel even kort waar die over gaan.


Moestuinieren in potten en bakken: van saladebar tot wormenbak

In een relatief klein hoofdstuk geeft Vera tips om zelf potgrond te maken en met hulp van wormen te composteren. Potten en bakken worden gevuld met vaste kruiden en eetbare bloemen. En leuk is haar idee om van voorjaar tot winter een eigen saladebar in een grote teil te kweken. Een combinatie van mosterdblad, pluksla, ijsbergsla en winterpostelein zorgen voor een heel jaar sla op je bord.


Een permacultuur moestuin: tuinieren zonder spitten

Dit hoofdstuk gaat over permacultuur in een moes- of volkstuin. Permacultuur toepassen in de tuin gaat over zorgen voor de bodem. Door niet te spitten maar te mulchen zorg je voor een optimaal bodemleven. Je onthoofdt geen regenwormen meer en de mulchlaag gaat onkruid tegen. Door wisselteelt toe te passen, wissel je jaarlijks de groenten die je op dat stukje grond verbouwt. Je put de bodem niet uit en voorziet de planten het jaar erop zelfs van nuttige voedingsstoffen. Uitvoerig beschrijft Vera haar ervaringen in haar eigen volkstuin. Ze geef voorbeelden van beplantingsschema's, tips voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen en ideeën voor een sierlijke potager.

Een tuin in lagen: een bos in de achtertuin

In een eetbare bostuin staan fruitbomen en -struiken, kruiden en vaste, eetbare planten. Dit hoofdstuk past het beste bij mijn idee over permacultuur. Het gaat uit van de verschillende niveaus in de natuur. De fruitbomen zorgen voor de hoogte, daaronder groeien de fruitstruiken en laag bij de grond groeien de kruiden een eetbare planten. Bij de plantbeschrijvingen vind je nog veel leuke tips. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de bessen van het krentenboompje en de meidoorn eetbaar zijn!

 

In je volkstuin zul je net als ik een combinatie van groentebedden en fruitbomen en -struiken hebben staan. De informatie staat dan verspreid door de verschillende hoofdstukken van het boek.

Het is ook een boek waarin Vera haar persoonlijke ervaringen beschrijft. zo lees je over haar betrokkenheid bij een buurttuin en de tuin van het gezin van haar zus. Bevlogen vertelt ze dat je zelfs van een verwaarloosde groenstrook een moestuin kunt maken met bonentipi's, robuuste maisplanten en tomatenstruiken.


Voor wie is Tuinsmakelijk!

Iedereen die een moestuin wil aanleggen en dat op een natuurlijke en meer duurzame manier wil doen, vindt in dit boek heel veel aanwijzingen om dat te realiseren. Met een aantal complete ontwerpen en plantenschema's helpt Vera je op weg. Ook de gevorderde tuinier die wat meer wil weten over permacultuur vindt in dit boek leuke tips.

 

En een aanrader?

Absoluut. Zeker weten! Koop dat boek want Vera beschrijft hoe je permacultuur op een leuke manier kunt toepassen in je eigen tuin zonder dat daarvoor grootse of ingrijpende veranderingen nodig zijn. Ze laat zien hoe je kunt meewerken met de natuur en daar een prachtige natuurlijke moestuin voor terugkrijgt. Een paradijs waar planten, insecten en dieren samen een ecologisch systeem vormen. En waarin je ook nog eens het hele haar volop kunt oogsten.  Als je net als ik, al wat kennis hebt over tuinieren, is het inspirerend om te lezen hoe Vera het aanpakt. De toon van het boek is optimistisch en negatieve aspecten in de tuin worden telkens omgebogen, zo wordt een kleine tuin met muren en schuttingen gezien als microklimaat. Ik citeer: 'het probleem is de oplossing'. Dat is op zijn Cruijffiaans de rode draad door het boek! Ik mis alleen een tuinkalender om haar stiekem te kunnen na-apen.